Τριάντα συνταγές Ηπειρωτικής Γαστρονομίας παρουσιάζονται αύριο

Με την διοργάνωση αύριο, Τετάρτη 2 Ιουλίου , της ενημερωτικής εκδήλωσης, ολοκληρώνεται η πρώτη φάσης της  εγχειρήματος για την «Ηπειρωτική Γαστρονομία»,  το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο εταιρικής προγραμματικής σύμβασης,  επικεφαλής της οποίας είναι η Περιφέρεια Ηπείρου, συντονιστής το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων) και εταίροι ο Δήμος Ιωαννιτών, το Δημόσιο Σ.Α.Ε.Κ. Ιωαννίνων, η Ένωση Γαστρονομίας Ηπείρου και το Σωματείο Εστιατορίων «Παμβώτις».

Στην αυριανή εκδήλωση γνωριμίας, που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Δημήτρης Χατζής» (με ώρα έναρξης 8 μ.μ.), καθώς και για την εξέλιξη του εγχειρήματος, αναφέρθηκαν σήμερα οι εκπρόσωποι των έξι φορέων που μετέχουν στην προγραμματική σύμβαση, οι οποίοι κάλεσαν τους συμπολίτες μας να παραβρεθούν σε αυτή και να δοκιμάσουν τις συνταγές, που ήδη είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε επιγραμματικά και στα μέχρι σήμερα βήματα που έγιναν και τα οποία περιλαμβάνουν:

  • Τη δημιουργία ιστοσελίδας που είναι πλατφόρμα επικοινωνίας. (gastronomyepirus.gr).
  • Τη δημιουργία των πρώτων 30 επίλεκτων συνταγών με βάση τα τέσσερα πρώτα προϊόντα που είναι : Το Ορεινό Ηπείρου, το κασκαβάλι, η Καπνιστή Πέστροφά και η πατάτα Χρυσοβίτσας.
  • Τη δημιουργία έντυπου υλικού προβολής και διαφήμισης

«Στην επιτυχία του εγχειρήματος θα βασιστεί η 2η φάση που θα είναι η προσέλκυση και  ένταξη εστιατορίων στο δίκτυο παρέχοντας και το σήμα της Ηπειρωτικής Γαστρονομίας». Αν τα καταφέρουμε στη συνέχεια θα μπορέσουμε να κάνουμε ολοκληρωμένη προβολή σε πανελλαδικό επίπεδο», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης,

Η καθηγήτρια Χημείας (Εργαστήριο Χημείας Τροφίμων) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων  κ. Αναστασία Μπαδέκα, στην τοποθέτησή της, μεταξύ άλλων, ανέφερε, ότι: «ουσιαστικά από αύριο προχωράμε στη 2η φάση του εγχειρήματος, Με την υφιστάμενη υποδομή που έχουμε θα προσελκύσουμε τα καταστήματα εστίασης της Ηπείρου με σκοπό, μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία δημιουργίας (θέσπισης) πιάτων, να εντάξουμε τα πρώτα 5 με 10 εστιατόρια στο εγχείρημα, παρέχοντας τους το λογότυπο και στη συνέχεια να μπορέσουμε να κάνουμε μια πανελλήνια καμπάνια προβολής για τους συντοπίτες και τους επισκέπτες μας. Η επιτυχία ή μη του εγχειρήματος, βασίζεται κατά πολύ στη συνεργασία των χώρων εστίασης και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε».

Η κ. Μπαδέκα διευκρίνισε ότι το «εγχείρημα των 6 φορέων δεν χρηματοδοτείται από κάποιο πρόγραμμα ή άλλη σημαντική πηγή χρηματοδότησης, αλλά βασίζεται στην καθολική εθελοντική συμμετοχή των εταίρων».

Ο Αντιδήμαρχος Δήμου Ιωαννιτών κ. Χρήστος Τάτσης, εξέφρασε τη χαρά του για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, για να προσθέσει, μεταξύ άλλων,  ότι «πράγματι το εγχείρημα δεν είχε χρηματοδότηση, αλλά παρόλα αυτά καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την πρώτη φάση της παρουσίασης του λογότυπου και των πρώτων πιάτων».

Ο Αντιπρόεδροςτης Ένωσης Γαστρονομίας Ηπείρου κ. Γεώργιος Ανδρούτσος, αναφέρθηκε  στα πιάτα που θα παρουσιαστούν λέγοντας ότι «πρόκειται για συνταγές που δημιούργησαν τα μέλη της με μεράκι και ψυχή», προσθέτοντας ότι στην επόμενη φάση του εγχειρήματος, αυτή της προσέλκυσης των εστιατορίων θα βοηθήσει η Ένωση, για να καταλήξει σημειώνοντας πως « ανάλογα πως θα πάει το όλο εγχείρημα, είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε συνταγές και με άλλα τοπικά, παραδοσιακά, προϊόντα αξίας».

Ο κ. Μιχάλης Αλεξίου, Διευθυντής της Δημόσιας ΣΑΕΚ Ιωαννίνων,  είπε ότι είναι μεγάλη χαρά και τιμή για τη συμμετοχή του ΣΑΕΚ σε μια τέτοια δράση, για να προσθέσει: «Δεν είναι η  πρώτη φορά που συμμετέχουμε σε εκδήλωση με την Περιφέρεια Ηπείρου, η οποία είναι αρωγός και άλλων τέτοιων προσπαθειών για να αναδείξουμε την υπεραξία που έχουν όλα τα προϊόντα της Ηπείρου. Με την αυριανή δράση ολοκληρώνουμε και τον κύκλο μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου της Δημόσιας ΣΑΕΚ και έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να αναδείξουμε και τη δουλειά των σπουδαστών και των εκπαιδευτών μας».

Τέλος ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων «ΠΑΜΩΤΙΣ» κ. Δημήτρης Τάτσης, ανέφερε, ότι:

«Μετά από αρκετό και αρκετή προσπάθεια, είμαστε στην ευχάριστη θέση, όλη αυτή η προσπάθεια να πάρει σάρκα και οστά. Θέλουμε να μας επισκεφθεί ο κόσμος, οι εστιάτορες και  να αγκαλιάσουν την προσπάθεια αυτή».

Σχετικές δημοσιεύσεις